U bent hier

Waar gaat dit bureau naartoe?

donderdag 16 mei 2019 - 10:05

Op het bureau uit 1962, dat ontworpen is door Gijsbert Friedhoff, is nog goed te zien waar het pennenbakje en de telefoon stond. Foto: RCE, Paul van Galen.

Dit bureau staat al acht jaar te staan in het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Eeuwig zonde, want er kleeft zo’n intrigerend verhaal aan. Wie wil het lenen? 

Door Sylvia van Schaik 

Er is maar veertig jaar aan gewerkt, aan dit bureau uit 1962. Dat gebeurde in Den Haag, in het ministerie van Landbouw en Visserij, vermoedelijk door de chef kabinet. Je kunt op het blad nog zien waar het pennenbakje stond, de telefoon en de brievenbakjes. En vooral waar voor de buik van de chef een schrijfblad lag, een onderlegger om het bureau te beschermen. Het simpele meubel is ontworpen door architect Gijsbert Friedhoff. Die liet na de Tweede Wereldoorlog zijn sobere, traditionele stijl zien in grote gebouwen van de overheid. Hij ontwierp niet alleen een nieuw ministerie van Landbouw en Visserij, maar ook onder andere het ministerie van Oorlog en het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.

Het oeuvre van Friedhoff is omvangrijk en gevarieerd. Behalve aan ministeries gaf hij vorm aan postkantoren, scholen, landhuizen, musea, kerken en woningen, en ook nog aan vuurtorens, bruggen, interieurs voor schepen en hotels, meubels en lampen. Het ministerie van Landbouw werd tussen 1952 en 1962 gebouwd en is sinds een paar jaar een rijksmonument. Met creaties van een dertigtal kunstenaars, waaronder een plafondschildering van Maurits Escher, mag dit gebouw zich een waar gesamtkunstwerk noemen. De kunst is gebruikt om het wat alledaagse gebouw een eigen gezicht te geven.

Toen het ministerie enkele jaren geleden werd verbouwd zijn drie meubels die er speciaal voor gemaakt zijn in de kunstverzameling van het Rijk terechtgekomen die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beheert. Daaronder is dit bureau van Friedhoff, dat helaas na binnenkomst in 2011 het depot nooit meer heeft verlaten. Het strakke meubelstuk is gemaakt van notenhout, met palissanderhouten knopjes. Het heeft rechts vier laden en links een la en een kastje met deur. De twee meter brede schrijftafel is flink verbleekt, behalve op de plaatsen waar op het blad de kantoorbenodigdheden stonden. Die zijn donker gebleven. Nadat de Rijksdienst het bureau een nieuwe afwerklaag heeft gegeven kan het gewoon in gebruik genomen worden. Welke instelling heeft er plek voor? 

Sylvia van Schaik, conservator moderne toegepaste kunst bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, draagt zorg voor dit bureau. Interesse? Neem contact op. Aan de bruikleen kunnen kosten verbonden zijn. 

Reacties