U bent hier

Verf 'Zonnebloemen' zweeft in vernis

donderdag 16 mei 2019 - 11:41

Op sommige plekken is de gele verf van Vincent van Goghs 'Zonnebloemen' met het vernis vermengd geraakt. Het gele pigment is losgekomen uit de verf en als het ware gaan zweven in het vernis.

'Zonnebloemen' is een van de bekendste schilderijen van Vincent van Gogh. Hij maakte er in 1888 en 1889 vijf versies van. Eén hangt er in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Dit werk is de afgelopen jaren uitgebreid onderzocht door een team deskundigen, van onder meer van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het onderzoek richtte zich onder andere op de vragen in welke conditie het schilderij verkeert en of het mogelijk is het te restaureren. Dat laatste blijkt maar in beperkte mate het geval te zijn.

Er is namelijk iets met het vernis. Op het doek bevinden zich daar meerdere lagen van. Ze zijn aangebracht bij restauraties en dus niet door Van Gogh zelf. Hij verniste zijn werk in die periode niet. De lagen zijn vuil en vergeeld, en maken de kleuren daarom minder helder. Ze kunnen echter niet worden verwijderd. Op sommige plekken is de gele verf namelijk met het vernis vermengd geraakt. Het gele pigment is losgekomen uit de verf en als het ware gaan zweven in het vernis. Dit gebeurde waarschijnlijk bij een restauratie in de jaren zestig. Wanneer het vernis zou worden verwijderd zou er ook wat van de originele gele verf worden weggehaald.

Van 21 juni tot 1 september vormt het schilderij het middelpunt van de tentoonstelling 'Van Gogh en de Zonnebloemen' in het Van Gogh Museum. De expositie en de catalogus schenken ook aandacht aan het onderzoek. Bovendien dragen verschillende onderzoekers van de Rijksdienst op 21 juni bij aan een symposium in het museum en aan een wetenschappelijke publicatie. 

Muriel Geldof, specialist conservering en restauratie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, verrichtte samen met anderen dit onderzoek.

Video 
De 'Zonnebloemen' van Vincent van Gogh

Reacties