RCE geeft bruiklenen aan ‘At Home, Everywhere / Heel de wereld is mijn vaderland’

donderdag 23 mei 2019 - 16:06

'Landverhuizers', Dolf Henkes, olieverf op papier, 1930.

Van 28 mei t/m 28 juli 2019 presenteert Verhalenhuis Belvédère de kunst- en erfgoedexpositie ‘At Home, Everywhere / Heel de wereld is mijn vaderland’. Met werken en verhalen van de bekende Rotterdamse kunstenaars Henkes, Elenbaas en Chabot, maar ook van hedendaagse kunstenaars als Fatima Barzgne (Koerdistan, Irak), Maher Hasan en Mosab Anzo (Syrië), Juan Heinsohn Huala (Chili), Arjeta Mala (Kosovo) en Eliza Bordeaux (Indonesie). Ze verbeelden allemaal de universele verhalen van angst, pijn, verdriet, verlangen en hoop van mensen op de vlucht, van toen en nu.

De expositie is onderdeel van een grotere conferentie en festival in Rotterdam-Katendrecht.Meer dan 300 gevluchte schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars, mensenrechtenactivisten, experts, burgemeesters en stadsontwikkelaars uit meer dan 60 steden wereldwijd ontmoeten elkaar in Rotterdam-Katendrecht onder de titel 'At Home, Everywhere'. Ze verkennen met elkaar wat het betekent om je thuis te voelen in de wereld van vandaag en wat het betekent als je van je thuis wordt beroofd. Hoe kan bovendien een nieuw land, een nieuwe stad voor ontwortelde en ontheemde mensen en kunstenaars ruimte bieden om een thuis te ervaren, zich te verbinden, te creëren en bij te dragen?

De internationale vluchtstedenconferentie wordt georganiseerd door ICORN International Cities of Refuge Network dat in 2005 werd opgericht in Noorwegen. ICORN biedt schrijvers en muzikanten die door hun werk gevaar lopen, tijdelijk onderdak en een vluchtplek, doorgaans voor een jaar. De schrijver krijgt door het verblijf de gelegenheid ‘op adem te komen’. Sinds 2016 is Rotterdam via Verhalenhuis Belvédere lid van ICORN. De Syrische schrijver Adnan Alaoda was de eerste gast-auteur van Belvédere’s gastenverblijf. Nu biedt het Verhalenhuis een tijdelijk thuis aan de Iraanse vluchtschrijver Hamed Ahmadi en zijn vrouw Mojde.

Rotterdam Vluchtstad

Jaarlijks komen alle internationale vluchtsteden en schrijvers samen. Elk jaar op een andere locatie, en ditmaal is dat Rotterdam. Verhalenhuis Belvédère grijpt de gelegenheid aan om - met de aanwezigheid van zoveel internationale kunstenaars en artiesten die op de vlucht zijn - ontmoetingen met Rotterdammers te organiseren. Er is een breed publieksprogramma met lezingen, literaire tours, Volkskeukens, een filmfestival, live muziek en poëzie in Club Belvédere, schoolbezoeken én een expositie getiteld ‘At Home, Everywhere / Heel de wereld is mijn vaderland’.

Wo 29 mei: openingsprogramma 'At Home, Everywhere' in Theater Rotterdam Schouwburg

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent de conferentie op woensdagavond 29 mei in Theater Rotterdam Schouwburg. Op het grote podium serveren de Syrisch-Rotterdamse gastkoks Maher Al Sabbagh en Kaldon Akhyl uit Belvédère’s Volkskeuken de ‘aankomstmaaltijd’ voor alle gasten. De sprekers van deze avond gedurende het diner zijn:

•  Wim Pijbes (stichting Droom & Daad, de Fenix/Museum of Migrants 2025)
  •  Michelle Provoost (Crimson Architectural Historians, International New Town Institute, A City of Comings and Goings)
  • prof. dr. Maarten A. Hajer (hoogleraar Urban Futures, curator Places of Hope)
  • er zijn muziek- en poëzieoptredens van onder anderenAdnan Alaoda (Rotterdam/Syrië) en Gabby Bakker en Andreas Suntrop
  • moderator is Esseline van de Sande. Zij schreef het essay ‘Hier is daar, daar is hier. Verhalenhuis als vrijplaats / Here is there, there is here. Story House as sanctuary’

Na afloop van 22 tot 24 uur is Club Belvédère met live optredens van de aanwezige schrijvers en muzikanten in de hal van de Rotterdamse Schouwburg een plek om na te praten. Wij nodigen u van harte uit deze bijzondere avond bij te wonen.

Wanneer: woensdag 29 mei 2019
Tijd: 18.30-22.00 uur. Na afloop is Club Belvédère tot 24 uur om na te praten en elkaar te ontmoeten. Kosten: 20 euro p.p. Reserveer hier een plek aan tafel, zolang de voorraad strekt.

Expositie

Ruim honderd jaar geleden was Katendrecht al dé plek voor een groot landverhuizershotel met maar liefst 1800 slaapplekken voor vluchtelingen, van de Uranium Steamship Company. De Katendrechtse schilder Dolf Henkes (1903-1989) legde de vluchtelingen vast in zijn werken. Dat deden ook bekende kunstenaars als Wally Elenbaas (1912-2008) en Hendrik Chabot (1894-1949). Anno 2019 blijven hedendaagse kunstenaars – veel met ook een eigen vluchtverleden – het onderwerp in hun werk opnemen en onder de aandacht brengen. In Verhalenhuis Belvédère wordt een schets aan vluchtverhalen in beeld gebracht. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed leent o.a. werk van Dolf Henkes uit voor deze expositie.

Toegang

De expositie 'At Home, Everywhere / Heel de wereld is mijn vaderland' is van 28 mei t/m 28 juli 2019 in Verhalenhuis Belvédère. Open op vrij, za, zo tussen 11.00 en 18.00 uur én wanneer doordeweeks de deur openstaat. Entree gratis.
Adres: Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam.

Met dank aan de tentoonstellingspartners:
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Mondriaan Fonds, Chabot Museum, Stadsarchief Rotterdam, alle betrokken kunstenaars, en de partners 'Verhalen voor Vrijheid Festival': ICORN, PEN, VluchtelingenWerk, Gemeente Rotterdam, Gemeente Amsterdam, Letterenfonds, Rotterdam Partners, ROS Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt, Theater Rotterdam, ss Rotterdam, Hoezo! en alle andere betrokkenen.

Over Verhalenhuis Belvedere in Rotterdam.