U bent hier

Nederlands-Japanse keramiek

woensdag 23 mei 2018 - 13:13

Een Nederlandse rijstkom uit 1859 voor de Japanse markt, met een Europees tafereel. Foto: RCE, Margareta Svensson.

Omdat Leeuwarden zich dit jaar culturele hoofdstad van Europa mag noemen zal Keramiekmuseum Princessehof daar iets bijzonders tonen. Op de tentoonstelling 'Made in Holland: 400 jaar wereldmerk' zijn vanaf 2 juni enkele stukken aardewerk te zien die een wonderlijke omweg over de aardbol hebben gemaakt.

Ze komen nu uit de verzameling die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beheert. Maar die omweg begon in maart 1859. Toen stuurde de Maastrichtse aardewerkfabrikant Petrus Regout vanuit Amsterdam een drietal schepen naar de Nederlandse handelspost Deshima in de baai van Nagasaki. De schepen waren onder meer geladen met keramiek dat speciaal voor de Japanse markt was gemaakt.

Naast rijstkommen had Regouts fabriek ook sakeflessen gemaakt. Het aardewerk is versierd met Europese motieven. Voor zover bekend is het bij één zending naar Japan gebleven. De Nederlander Charlie Ailion, die in de Japanse havenstad Kobe woonde, verzamelde in de twintigste eeuw dit Nederlandse Japanse keramiek. Hij schonk een deel ervan aan de Nederlandse staat, zodat het weer terug is waar het is gemaakt. Ga maar kijken in Leeuwarden.

De tentoonstelling 'Made in Holland: 400 jaar wereldmerk' is van 2 juni 2018 t/m 30 juni 2019 te zien in Keramiekmuseum Princessehof.

Reacties