Lijnolie à la Vincent van Gogh

maandag 29 januari 2018 - 17:38

Vincent van Gogh gebruikte olieverf waarvoor vaak lijnolie als bindmiddel is gebruikt. Onderzoekers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben onlangs uit een partij vlaszaden, die vergelijkbaar is met die uit de 19de eeuw, opnieuw lijnolie geperst. Dat gebeurde in windmolen Het Pink in Koog aan de Zaan. Kijk hieronder hoe dat gebeurde.

Ook dit onderzoeksproject is gedaan in het kader van de volledige reconstructie van Van Goghs palet. Het project REVIGO (REassessing VIncent van GOghs use of colour using digital reconstructions) is een samenwerkingsverband van onderzoekers van het Van Gogh MuseumTilburg University, de Technische Universiteit Delft en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook AkzoNobel heeft met zijn kennis en expertise op het gebied van colour science bijgedragen aan het project. Het project duurde vier jaar (2013-2017) en is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) als onderdeel van het Science4arts-programma.

Lijnolie maken