Beeldentuin van Kröller-Müller Museum is rijksmonument

dinsdag 20 juni 2017 - 16:23

Minister Bussemaker overhandigt de officiële documenten en rijksmonumentenbord aan eigenaar baron van Voorst tot Voorst en aan hoofd Marketing van het Kröller-Müller Museum, Lies Boelrijk. Foto: Marjon Gemmeke

Minister van Cultuur Jet Bussemaker heeft op 20 juni aan de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum de status van rijksmonument toegekend. Zij overhandigde de papieren die horen bij de nieuwe status aan Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst, directeur van de Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Hoofd Marketing van het Kröller-Müller Museum, Lies Boelrijk, ontving het rijksmonumentenbordje uit handen van de minister.

De eerste museale beeldentuin van Nederland is ontworpen door tuin- en landschapsarchitect J.T.P. Bijhouwer, in nauwe samenwerking met de toenmalige museumdirecteur Bram Hammacher. Het vernieuwende van de tuin was dat de natuur en de beeldhouwkunst als gelijkwaardig werden opgevat. In ‘zalen van groen’ zijn de beelden vrij in de ruimte geplaatst. In 1961 werd de tuin voor publiek geopend. De door Gerrit Rietveld ontworpen banken en de beroemde Sculpture flottante, Otterlo van Marta Pan maken deel uit van het rijksmonument.

Er komen in Nederland nog maar mondjesmaat nieuwe rijksmonumenten bij. Dat gebeurt alleen via zogenaamde aanwijzingsprogramma’s, die zich beperken tot de absolute top. De beeldentuin van Kröller-Müller behoort nu dus tot de eredivisie van ons cultureel erfgoed. De aanwijzing van de beeldentuin past binnen het aanwijzingsprogramma Wederopbouw 1940-1965 van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Nederland bezit nu 189 rijksmonumenten uit deze periode.

Waarderen