U bent hier

Kom naar de Museum Vakdagen 2019

17-18
apr
woensdag 17 april 2019 - 10:00 tot donderdag 18 april 2019 - 17:00 | Evoluon, Noord Brabantlaan 1A, 5652 LA Eindhoven
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Nog ruim één maand en dan gaan de deuren van alweer de 4de editie van de Museum Vakdagen open op woensdag 17 en donderdag 18 april in het Evoluon Eindhoven. De voorbereidingen zijn in volle gang. De combinatie van de beursvloer, congres en inloop workshops maakt de Museum Vakdagen hét event voor alle musea in Nederland en België. Op de beursvloer bevindt zich een breed aanbod aan producten en diensten voor de totale Museumbranche.

Het congresprogramma zal ingaan op actuele onderwerpen en ontwikkelingen in de museumbranche. Verschillende museumdirecteuren, ervaringsdeskundigen en specialisten uit heel Europa spreken over hun ervaringen en bevindingen in de sector. Ook worden er diverse interessante inloopworkshops gegeven tijdens de vakdagen.

Schrijf u in als exposant óf registreer u gratis als bezoeker.

Congresthema: 'Inclusiviteit door middel van techniek'

Inclusiviteit is een hot item in de cultuursector. Het congres zal dan ook gaan over inclusiviteit in de cultuursector: iedereen telt! Hoe zet je techniek in voor meer inclusiviteit in de cultuursector? Verschillende museumdirecteuren, ervaringsdeskundigen en specialisten uit heel Europa spreken vanuit eigen ervaring en laten zien hoe zij techniek inzetten om te zorgen voor meer inclusiviteit.
 
U kunt denken aan een audiotour in alle talen tot een hype moderne VR-app voor mensen met een handicap. Het congres gaat u inspireren om het beter en anders te doen, maar ook hebben de sprekers praktische tips waar u meteen mee aan de slag kunt.

Een greep uit het aanbod

  • Het Anne Frank Huis in VR - Charlotte Bosman (Anne Frank Stichting), 17 april, 14.00 uur.
    De VR-tour wordt ingezet in het museum voor bezoekers met een beperkte mobiliteit: bezoekers die de trappen niet kunnen beklimmen om het Achterhuis te zien. Ook wordt het door tientallen organisaties en musea over de hele wereld ingezet om zo het Achterhuis (virtueel) toegankelijk te maken voor mensen die wellicht (financieel) nooit in staat zijn naar het Achterhuis in Amsterdam te komen.
  • Digitale Scheurkalender, een inclusieve kalender - Martijn van Loon (Kiss the Frog) & Herman Tibosch (Kröller-Müller Museum), 18 april, 11.00 uur.
    Een Digitale Scheurkalender is een gratis verfrissende cultuursnack, voor iedereen die zich graag laat verrassen. De makers (musea, scholen, archieven e.a.) maken hierbij zelf een keuze uit een reeks interactieve werkvormen. Via eenvoudige kijkopdrachten, filosofische vragen, filmpjes en creatieve opdrachten ontdekken gebruikers kunst en erfgoed uit de omgeving. Het project heeft het afgelopen jaar een update gekregen gericht op een inclusieve samenleving. De Digitale Scheurkalenders kunnen nu ook op een tablet door bijvoorbeeld ouderen of slechtzienden worden bekeken.
  • CoVisit - Trees van Mansveld (Museum Ons’ Lieve Heer op Solder), 18 april, 12.30 uur.
    Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een historisch pand met veel trappen en geen lift. Voor de bezoekers die de trappen niet kunnen lopen is de CoVisit ontwikkeld, een voorziening waarmee het historische pand virtueel en samen bezocht kan worden. Door middel van een tablet en een telefoonverbinding blijven de bezoekers met elkaar in contact en kunnen zij zo het museum samen ervaren.

Voor het hele programma, klik hier.

Reacties