Boekpresentatie - Een kabinet vol kleur

mrt
donderdag 15 maart 2018 - 12:45 | Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Een kabinet vol kleur. De collectie schildersmaterialen van de Amsterdamse verfhandelaar Michiel Hafkenscheid (1772-1846).

Op donderdagmiddag 15 maart wordt het boek Een kabinet vol kleur. De collectie schildersmaterialen van de Amsterdamse verfhandelaar Michiel Hafkenscheid (1772-1846), door Ineke Pey & Ernst Homburg, gepresenteerd in het Teylers Museum. Mariël Polman (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) zal een lezing geven over het belang van de collectie-Hafkenscheid voor het onderzoek naar kleur op monumenten. Ineke Pey vertelt over de totstandkoming van het boek. De RCE heeft in de beginperiode van het onderzoek analyses verricht aan de materialen van de collectie.

Voorafgaand aan deze boekpresentatie is er een mini-symposium ‘Naturaliakabinetten en simpliciaverzamelingen’. Dit wordt georganiseerd door de Chemie Historische Groep (CHG).

Let op: Voor beide activiteiten dient iedereen zich apart op te geven.

(1) Mini-symposium over naturaliakabinetten en simpliciaverzamelingen

Voorzitter: Prof. Dr. Rob van Veen (voorzitter CHG)

• 12:45-13:10     Inloop en koffie/ thee.

• 13:10-13:15     Inleiding en welkom door Rob van Veen.

• 13:15-13:35     Ernst Homburg (Universiteit Maastricht), ‘De handel in verfstoffen, de firma Hafkenscheid en de functie van de Hafkenscheid Collectie’.

• 13:35-13:55     Raymond van der Ham (Naturalis, Leiden), ‘Nederlandse simpliciaverzamelingen: heden en verleden’.

• 13:55-14:15     Judith van der Brugge-Mulder (Rijksmuseum), ‘De verzamelaarskast met miniatuurapotheek van het Rijksmuseum’.

• 14:15-14:30     Vragen en discussie.

Aanmelden voor dit symposium
On-line registratie via de website van de CHG, u krijgt dan automatisch een melding de inschrijvingskosten te betalen.
Kosten: CHG-leden € 10,- , niet-leden € 15,- en studenten € 2,50.

• 14:30-15:00     Pauze (bezoek museumcafé op eigen gelegenheid) + inloop voor degenen die alleen naar de boekpresentatie komen.

(2) Presentatie van het boek Een kabinet vol kleur

• 15:00-15:05     Welkomstwoord door Ineke Pey.

• 15:05-15:25     Mariël Polman (RCE) over het belang van de collectie-Hafkenscheid voor het onderzoek naar kleur op monumenten.

• 15:25-15:40     Ineke Pey over de geschiedenis van het onderzoek en de totstandkoming van 'Een kabinet vol kleur', gevolgd door het aanbieden van het boek aan Marjan Scharloo, directeur van Teylers Museum.

• 15:40-15:45     Dankwoord Marjan Scharloo.

• 15:45-17:00     Borrel, verkoop van het boek, enzovoort.

Aanmelden voor de boekpresentatie

Belangstellenden voor de boekpresentatie moeten zich aanmelden bij Uitgeverij Vantilt. Aanmelding is verplicht, want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Hierbij zal de volgorde van aanmelding worden aangehouden. Personen die zich reeds bij Vantilt hebben opgegeven hoeven dat niet nogmaals te doen.