Wonen als Jan Hendrik Tromp Meesters

De gemeubileerde eetkamer in de villa Rams Woerthe.

De belevingswaarde – zoals beschreven in de RCE-publicatie Op de museale weegschaal – speelt een belangrijke rol bij een bezoek aan het 19de-eeuwse museumhuis Rams Woerthe. Het is alsof er nog in geleefd wordt. Net als toen.

In de villa Rams Woerthe, aan de rand van Steenwijk, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het is alsof de bewoners nog elke dag door de kamers flaneren van dit mooie art nouveau-monument uit 1899. De eerste gang van het diner kan elk moment worden geserveerd in de zwierig ingerichte eetkamer. En als je goed luistert, hoor je bijna de doorrookte stem van de voormalige huiseigenaar, houthandelaar Jan Hendrik Tromp Meesters. Dat het net lijkt alsof dit pand nog bewoond is, is precies de bedoeling van Vereniging Hendrick de Keyser die het twee jaar geleden aankocht.

Om de sloop van historische huizen in Nederland tegen te gaan, hebben ze de afgelopen eeuw meer panden aangekocht. Sommige daarvan worden ter viering van het 100-jarig bestaan van de vereniging opengesteld voor het publiek, Rams Woerthe is de eerste.

Originele meubels

De bezoekers zullen de cultuur-historische en artistieke waarde meteen aanvoelen als ze door dit prachtige ‘museumhuis’ lopen. Maar de beleving wordt nog groter als zoveel mogelijk originele meubels in de woning staan. Die zijn er natuurlijk niet altijd meer. Al heeft Vereniging Hendrick de Keyser een behoorlijk grote collectie in zijn bezit.

Daarom werd aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gevraagd of ze uit de kunstcollectie van de Staat bijpassende stukken in bruikleen had. En die waren er: een buffetkast en twee sets eetkamerstoelen in art nouveau-stijl (die exact leken op de originele stoelen die op een oude interieurfoto van het huis te zien waren). Maar ook het tapijt in de chique entreehal komt uit het RCE-depot. De bezoekers mogen er gewoon overheen lopen. Vanwege het risico op slijtage zal het over een jaar wel verruild worden voor een ander kleed.

De RCE is overigens niet de enige die objecten uitleent. Paleis Het Loo is de leverancier van onder andere de tuinset die op de veranda van Rams Woerthe staat.

Meer leven

De RCE beheert een museale collectie waarvan een deel gebruikt mag worden ­– een groot verschil met de musea. Vandaar dat je in Rams Woerthe op sommige stoelen mag zitten. ‘Zo gaat het huis meer leven,’ zegt Yuri van der Linden, conservator oude toegepast kunst van de RCE. ‘ Een lege villa is schitterend, maar het is niet meer dan een schil, je mist toch de spullen. Bezoekers willen het gevoel krijgen dat ze terug in de tijd gaan, een beeld krijgen van bijvoorbeeld de rijkdom van toen. Dan gaat er een wereld voor ze open.’

Van der Linden weet nog wel iets om de belevingswaarde te vergroten. ‘Het zou mooi zijn als er mensen in kostuums rondlopen, alsof de bewoners en het personeel er nog altijd zijn. Als zij rondleidingen verzorgen, zullen bezoekers het verhaal van het huis nog beter begrijpen.’ En zal de liefde voor dit Nederlandse erfgoed alleen maar groeien.

Nieuw Haarlems project

Maar voor het zover is, wacht er eerst een nieuwe klus voor Van der Linden. Het volgende museumhuis van Vereniging Hendrick de Keyser waaraan hij een bijdrage zal leveren, is Huis Barnaart in Haarlem. Dit monumentale herenhuis heeft een van de eerste Nederlandse interieurs in empirestijl. Die stijl werd vanuit Frankrijk geïntroduceerd via Lodewijk Napoleon, koning van Nederland tussen 1806-1810. Zijn broer, keizer Napoleon, had de elementen, die zo karakteristiek zijn voor deze stijl, meegenomen van zijn veldtochten in Egypte en Italië.

‘Door het gebruik van veel verguldsel en pasteltinten is het een heel kenmerkende en makkelijk te herkennen stijl’, zegt Van der Linden. ‘Ik ben reuzebenieuwd naar dit project.’

Museum Rams Woerthe, Gasthuislaan 2, 8331 MX Steenwijk.
Open: dagelijks van 11.00 tot 16.00 uur (maandag en vrijdag gesloten).

Video
Filmpje van RTV Oost over de keuze van de meubelen en de vondst op een van de wanden in de villa Rams Woerthe.